27 Aralık 2009 Pazar

İslam ve Terör

HARİCİLER VE HİZBULLAH
-İSLAM TOPLUMLARINDA TERÖRÜN KÖKLERİ-

İslam öncesi Arap dünyasında gelişmiş olan kabilecilik anlayisi benzer sekilde günümüzde bile devam etmektedir.Kabilecilik anlayisini kisaca özetlersek;ilk önce kisi hakları diye bir kavram kesinlikle yoktur,hersey kabile icindir,kisinin kabilesi diger kabilelerden daha üstün olmalidir,digerlerinden üstün olma cabası sonucu diger kabileler kesinlikle rakiptir…
İslam Öncesi’nde Kureys Kabilesi ön plandaydı,aslında bunu İslamiyet sonrasına da getirebiliriz.Kureys kabilesi disinda bir cok kabile Arap yarım adasında barınmaktaydı.Genellikle cöllerde yasayan bu kabileler ise toplumdan dislanmis-bunu kendi istekleri sagliyor da olabilir- dar kafali,normal seviyede okuma-yazma bilmeyen insanlardi.İslam Dünyasındaki terörün köklerini işte bu cölde yasayan bedevi kabileler ortaya cikarmistir.Onlar kendilerine HARİCİ derlerdi.Hariciler İslam Dünyasına izleri hala görülen zararlar vermislerdir.Hz. Ali’yi kafir ilan edip sehit eden onlardir.Kafir ilan etme sebeperi ise gülünecek türdendir;Hz Ali ve Muaviye arasindaki nifak yüzünden HAKEM OLAYI cereyan etmistir,iste bu olayı Allah’in hükmüyle degilde bir insanin hükmüyle hareket edildigini ileri sürüp ikisini de kafir ilan etmislerdir.Düsüncelerinin sekilenmesi ise su ayete dayanir;’’Allah’ın hükmüyle hükmetmeyenler,iste onlar kafirdir’’(maide suresi 44)İste bu dar kafalı anlayıs günümüze kadar devam etmiş,daha kıs bir süre önce HİZBULLAH olaylariyla aciga cikmistir.kendilerince sebepler uydurup İslamiyeti teröre alet eden cok daha fazla grup vardır.
Yazinin basinda da belirttiğim gibi,bu hareketlerin baslangicinda kabile psikolojisi yatmaktadir.İste bu sebepten Hz. Peygamber VEDA HUTBESİ’nde ‘’hic kimse baskasindan sorumlu degildir,baskasinin günahından kimse sorumlu degildir’’ demistir.Peygamberimiz kendisinin ölümünden yaklasık 50 yil sonra ihtilaflarin cıkacagini söylemis ve birbirinizle vurusmayin diye uyarmistir.Fakat daha 27 yil sonra Hz. Ali ve Muaviye tarftarlari SIFFIN SAVASI’nda karsi karsiya gelmislerdir.Bu savas sonunda Hz: Ali galip gelmistir.Fakat Muaviye zor duruma düstügünü anlayınca müzayede yapilmasini teklif etmis ve hakem olayi gerceklesmistir.Hakem olayı neticesinde,üstün tarafin Hz. Ali ve yandasları olmasina ragmen Muaviye halife ilan edilmistir…
Özet olarak;
İslamiyeti teröre karistiracak kadar cahil olan bu gruplarin izleri hala devam etmekte ve zararlari tamamen bize,İslam Dünyasina,olmaktadir.Kutsal kitabimiz Kuran-i Kerim’de masum bir insani öldürmenin tüm dünya insanini öldürmekle esdeger oldugu israrla vurgulanmasina ve acikca belirtilmesine ragmen,bu gruplar bundan geri kalmamislardir.
Günümüzde de yanlis ayet yorumlamaktan veya ayetin sadece bir cümlesi baz alınarak degerlendirmekten kaynaklanan problemler ortaya cıkmaktadir.İslam Dünyasinda bazi kesimlerde olan bu anlayissizlik,bu cahillik yine İslam Dünyasindaki alimlerin,aydinlarin kisileri aydinlatmasiyla düzelecektir.İslamiyetin akla,ilim ögrenmeye verdiği önem herkese teblig edilmelidir.Tüm Müslümanlar su ayeti unutmamalidir:’’Hic bilenle bilmeyen bir olur mu?’’



Muhammed Esad Şahin
Kaynak:TAHA AKYOL (05.03.2006)

9 yorum:

Adsız dedi ki...

öncelikle şunu belirtmeliyim ki diğer yazıların çok çok daha iyiydi, akademik literarüre daha yakındı. özensizce yazılmış gibi.. ayrıca 'kısaca' aynı zamanda 'özetle' manasında kullanılır biliyorsundur herhalde.. temellendirmelerini hadis ve ayetler ışığında yapman iyi olmuş ayrıca...ilerlemeye inanan biri olarak, 2 yılda çok daha iyi, sıradanı aşmış yazılar bekler idim..

esad şahin.. dedi ki...

cok güsel bi noktaya değinmişsin.. bu yazıyı daha bölüme baslamadan,hazırlık sınıfında yazmıs biri olarak eleştirilerini olumlu aldım..
tesekkürler..

esad şahin.. dedi ki...

ayrıca kısaca,özetle muhabbeti ne ki?

Adsız dedi ki...

'Kabilecilik anlayisini kisaca özetlersek' cümlesi yazından alınma farkında isen. ne zaman yazdığının bir önemi yok şimdi yayınladın ise şimdiki sana göre değerlemek gerekecek... şimdiki sen editör edasıyla yazıyı gözden geçirip yayımlamalı idi.. değişik ve çelişik bir durum..

esad şahin.. dedi ki...

merak etme ben onu düşünebilecek biriyim..
o yazıda tek bi değişiklik bile yapmadan aynı haliyle yayınladım..
zaten değişiklik yapsaydım da gözden gecirlmiş felan die not düşerdim..
kısaca özet meselesi doğru.. fakat cok normal,ilk yazılarımdan biri.. zaten coğu yerde uslup cok basit ve yavan..
çelişen hiçbişe yok,cevapsız bi soru yok cünkü..

Adsız dedi ki...

ok..çelişki sadece soru- cevap bağlamında düşünülmemesi gereken bir kavram, bir düşün istersen.

esad şahin.. dedi ki...

kastedilenin soru-cvp olmadıgını da biraz düşünürsen anlarsın..
anlamsız birşey yok.. izah ediorm sana hepsini..
neyse,değerli yorumların için tesekkür ederim..
konuyu kapatalım..

veyselsonmez dedi ki...

iyi bir paylaşım,teşekkürler esadcım

esad şahin.. dedi ki...

yukardaki yazıları yollayan sen misin veysel? ne için tesekkür bu garip dialogtan sonra?